top of page

Sun, 04 Sept

|

Den Haag

Vanuit Innerlijke Stilte

Een stiltedag vol begeleide mindfulness meditaties. Deze dag kan enorm ondersteunend zijn als je met een dilemma zit of als je richting zoekt over de volgende stappen in je leven. Het kan echter ook een dag zijn om simpelweg tot rust te komen en je meditatie verdieping te bieden.

Registration is closed
See other events
Vanuit Innerlijke Stilte
Vanuit Innerlijke Stilte

Time & Location

04 Sept 2022, 10:00 – 16:00

Den Haag, Rooseboomstraat, Den Haag

About the event

Hoe ziet de dag eruit?

Een dag van stilte waarbij je professioneel begeleide mindfulness meditaties doet in allerlei vormen: zittend, staand, bewegend, lopend, liggend. Tussendoor zijn er pauzes om in stilte te reflecteren, om te schrijven. Er is een lekkere en gezonde lunch dat gezamenlijk in stilte wordt genuttigd. Het is alsof je een dagje in een klooster doorbrengt. Een korte stadsretraite om de zintuigen tot rust te brengen.

Waarom (toch) mee te doen?

Stilte geeft meditatie een bodem en verdieping. Het boort een innerlijke bron aan van kalmte, wijsheid en mededogen. Wanneer we constant bezig zijn met activiteiten, of het nu werk is of gezelligheid, TV-kijken of social media, dan is onze aandacht naar buiten gericht en is het moeilijk om van te observeren wat er gebeurt in onze fysieke en mentale ervaring. Wij verliezen de verbinding met ons innerlijk landschap.

Stilte kan ook beangstigend zijn. Helemaal gefocusd zijn op jezelf, geen afleiding van gesprekken, kan eng zijn. Ik krijg vaak de opmerking “Zes uur lang in stilte?!” en toch zijn deze deelnemers na afloop verrast over hoe snel de tijd is gegaan en hoe heilzaam het is ervaren.

Deze dag kan enorm ondersteunend zijn als je met een dilemma zit of als je richting zoekt over de volgende stappen in je leven. Je kunt honderd mensen om advies vragen maar uiteindelijk heb je zelf de enige juiste antwoorden. Een innerlijke leidraad die jou de weg kan wijzen.

In stilte kun je het materiele overstijgen. Het is de deur naar spiritualiteit. Niet voor niets dat bijna alle religieuse tradities in verschillende mate, de praktijk van edele stilte beoefenen. Stilte wordt gebruikt om de juiste omstandigheden te creëren om bij onszelf te zijn en onze interne wereld te onderzoeken.

Het is essentieel dat we van tijd tot tijd een moment vinden om de luiken neer te leggen en goed te kijken naar wat er zich in ons lichaam en onze geest afspeelt. Wanneer de aandacht naar binnen keert, is er de mogelijkheid van groei, verandering en transformatie. Stilte helpt ons dit bewustzijn te cultiveren.

Je trekt je terug uit de beelden, geluiden, geuren, smaken, gewaarwordingen en zelfs gedachten van de wereld. Deze nemen normaal gesproken de hele dag onze aandacht in beslag. In meditatie stoppen we en kijken we diep, we kijken naar wat er op dit moment in ons leeft.

Soms zijn we verrast door wat we zien. Het is niet dat er iets nieuws is ontstaan, maar vaak is het dat wij datgene wat er is, in de drukte van alledag niet konden zien. Het is alsof je in een vijver probeert te kijken die door een storm is omgewoeld en troebel is. Al die regendruppels vervormen het oppervlak van het water. Maar wanneer de stortbui stopt en alles rustig wordt, wordt onze geest, net als de vijver, helderder.

Het cultiveren van deze stilte - van spraak en van de zintuigen in het algemeen - stelt ons in staat stil te staan en helderder te zien. Dit is wat stilte heilzaam maakt, wat het nobel maakt, wat het tot een basis maakt voor wijsheid en mededogen.

De goede soort stilte

Met nobele stilte begin je waar je bent. Aanvankelijk kan het ongemakkelijk zijn, maar je kunt dat ongemak toestaan om je te leren hoe je opnieuw vertrouwd kunt raken met jezelf. Hallo daar, goed om je weer te zien!

Deze kleine momenten leiden dan tot grotere momenten van diepe concentratie en vrede waartoe meditatie ons toegang geeft. De geest stil laten zijn, de geest rustig laten zijn - dat is echt alles wat nodig is. Het biedt grote inpiratie om de dingen op een andere manier te zien.

Stilte moet voedend moet voelen. Niet noodzakelijk comfortabel, maar heilzaam. We proberen geen aversieve stilte te cultiveren. De trainer is er om dit proces met zorgvuldigheid en compassie te begeleiden. Uiteraard is iedereen een vrij mens en kun je gedurende de dag je ten alle tijde onttrekken of even naar buiten als je daar behoefte aan hebt. Ook mag je altijd de stilte (fluisterend) verbreken als je iets belangrijks wilt vragen of wilt bespreken met de trainer.

Voor wie?

Iedereen is welkom. Het is echter raadzaam om enige meditatie ervaring te hebben voordat je meedoet aan deze stiltedag. Deze ervaring hoeft niet uitgebreid te zijn maar voor een beginner die voor het eerst kennismaakt met meditatie, kan dit wat uitdagend zijn.

Deze dag fungeert tevens als “terugkomdag” voor iedereen die eerder een 8-weekse Mindfulness-Based Stress Reduction training heeft gevolgd (bij mij of elders).

Kosten

De kosten van deze dag is totaal €55 (vrijgesteld van BTW) en dat is inclusief een gezonde en heerlijke vegetarische lunch.

Locatie:

Rooseboomstraat 47, Den Haag

Tijden

Op zondag 4 september van 10.00 - 16.00 uur

Groepsgrootte:

Maximale groepsgrootte is 8 personen voor deze training

Trainer

Deze MBSR-training zal begeleid worden door Gaula Shehadeh. Gaula heeft de hoogste graad in mindfulness certificering (categorie 1) en is een VMBN-geregistreerde trainer en heeft tevens vele jaren van intensieve meditatie en retraite ervaring vanuit haar Boeddhistische achtergrond. Zij wordt vaak omschreven als down-to-earth, wijs, mild met een vleugje humor.  Kijk ook verderop op de website naar wat voorgaande klanten hebben gezegd of klik op de Google reviews.

Tickets

  • Vanuit Innerlijke Stilte

    €55.00
    Sale ended

Total

€0.00

Share this event

bottom of page