top of page

Fri, 21 Oct

|

Den Haag

Mindful Eten

Leer in deze workshop over de verschillende soorten honger en ontdek jouw patronen met eten. Ontdek wat mindful eten inhoudt en hoe het jouw verhouding tot voedsel gezonder kan maken door meer bewustzijn te creëren in de ervaring van het eten en alles wat er omheen zit.

Registration is closed
See other events
Mindful Eten
Mindful Eten

Time & Location

21 Oct 2022, 09:30 – 12:30

Den Haag, Rooseboomstraat, Den Haag, Nederland

About the event

Vroeger was alles simpler. Ik bedoel niet helemaal in de oertijd maar in de generatie van onze grootouders bijvoorbeeld. Er was zo veel minder keus. De boodschappen deed je door de weeks of op zaterdag tussen 09.00-17.00 bij de kruidenier, je had een snackboer in de buurt en als je geld over had, ging je een keertje uit eten. Maar ook dat deden mensen veel minder vaak.

Tegenwoordig hebben wij niet maar één soort pindakaas, we hebben er rustig 10 soorten in de supermarkt. Er is 24/7 wel een winkel open of een restaurant dat eten bezorgt. We hebben kant-en-klare magnetron maaltijden, we hebben verse sinasappelsapmachine, we hebben de meest excotische groenten en fruit waar onze grootouders de namen niet van kenden. We zijn gewend geraakt aan gerechten uit verre oorden zoals Babi Pangang, Roti, Falafel en Sushi. Om maar niet te spreken van alle soorten zoetigheid, snoep en ijs wat wij tot onze beschikking hebben. En dan hebben wij het nog niet eens gehad over de fast-food industrie: Burger King, McDonalds, KFC, de snacks in het bezinepompstations en  overal waar je komt, de gefrituurde snacks in de kantine, de snacks uit de diepvries. Noem het maar op. We kunnen geen leven meer voorstellen zonder deze guilty pleasures.

Met al deze keuze, is onze eetgewoonte verstoord geraakt. We worden ook massal zwaarder en (onzichtbaar) ongezonder. Maar hoe keren wij het tij? Hoe kunnen wij ons anders verhouden tot voedsel?

In deze workshop leer je over de verschillende soorten honger (oog honger, mond honger, maag honger, geest honger, hart honger, etc.). Je kunt patronen van jezelf herkennen en wat jouw relatie met eten is. Mindful eten is het herstellen van onze eetgewoonten door ons terug te brengen naar de natuurlijke vreugde van eten en het natuurlijke weten van verzadiging. Op deze manier maakt mindful eten onze verhouding tot voedsel gezonder.

Enkele kenmerken van een gezonde relatie met eten waarnaar gestreefd wordt in mindful eten:

 • Je voelt je blij en volledig betrokken in het leven als je niet aan het eten bent (eten is niet je belangrijkste bron van plezier)
 • Als je geen honger hebt, eet je niet
 • Je stopt met eten als je vol zit, ook als je nog eten op je bord hebt liggen.
 • Je hebt dagelijks een interval van enkele uren dat je geen honger hebt en niet aan eten denkt. Deze wordt onderbroken door vaste momenten waarop je wel honger ervaart en kunt genieten van eten.
 • Je eet graag verschillende soorten voedsel
 • Je behoudt een stabiel lichaamsgewicht dat niet meer dan 2-3 kg fluctueert. Je hoeft je eigenlijk maar een keer in de zoveel maanden te wegen.
 • Je bent niet geobsedeerd door eten of het tellen van calorieën om te beslissen of je je iets wel/niet kunt “permitteren”.

Bijkomende voordelen van mindful eten:

 • Je eten smaakt béter! Door aandacht te geven aan de smaken en de geuren komen deze ten volle tot hun recht.
 • Je krijgt een betere vertering omdat we door aandachtig te eten ook trager eten en trager kauwen.
 • Je gaat automatisch minder eten. Tijdens een maaltijd krijg je na ongeveer 20 minuten een signaal van je lichaam dat het voldaan is. Door snel te eten, kunnen wij dit signaal niet tijdig opmerken.
 • Mindful eten ondersteunt je met afvallen. Je krijgt sneller het “ik heb voldoende”-signaal. Je hoeft dus niet met honger op te staan.

In deze workshop zal er aan de hand van uitleg en oefeningen de basisbeginselen van mindful eten worden behandeld. Aan het eind van de workshop, kan je zelf hier verder mee aan de slag.

Voor de liefhebbers kan er na afloop (op eigen kosten) samen geluncht worden bij Roberto’s in de Theresiastraat.

Tickets

 • Mindful Eten

  Workshop op vrijdag 21 oktober 2022

  €30.00
  Sold Out

This event is sold out

Share this event

bottom of page