top of page

Sun, 03 Sept

|

Den Haag

Integraal Mindfulness Programma (MBSR+)

Een unieke integrale Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma van 8 maanden ipv 8 weken met meditatie-les, meditatieavonden en coaching om Mindfulness meditatie eigen te maken en iets fundamenteels te veranderen om zodoende meer ontspannen, evenwichtig en gelukkig in het leven te staan.

Registration is closed
See other events
Integraal Mindfulness Programma (MBSR+)
Integraal Mindfulness Programma (MBSR+)

Time & Location

03 Sept 2023, 14:00 – 17:30

Den Haag, Rooseboomstraat, Den Haag, Netherlands

About the event

Burn-out en uitval is overal om ons heen. Het is niet meer een individueel probleem, maar eerder een collectief verschijnsel van de moderne samenleving. Zoveel keuze hebben is historisch ongekend. Dat brengt een druk met zich mee en dat maakt het zo lastig, wij willen het namelijk allemaal, het niet hoeven kiezen; FOMO (fear of missing out).  Er is angst om te falen, extreme gedrevenheid, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme en graag de controle willen vasthouden. Soms zijn er onverwerkte emoties en gevoelens die op de achtergrond een rol spelen. Dit alles tesamen zorgt voor een verhoogd risico op stress- en burn-outklachten.

Als nooit tevoren is het nu belangrijk dat je mild voor jezelf kunt zijn. Dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je leert te ontspannen en om ontspannen om te gaan met de stress, spanning en ongemakken in je leven. Dat je het onderscheid ervaart tussen échte ontspanning en op je mobiel scrollen. Dat je oefent met het landen in je eigen lichaam en duurzame innerlijke rust te cultiveren. In het moment kunnen zijn en kunnen genieten van al het mooi in het leven, hoe klein ook. Mindfulness is de sleutel hiervoor.

Herken je op dit moment iets van het volgende voor jezelf?

 • Je ervaart stress en je hebt het gevoel dat je steeds niet alles af krijgt wat je nog te doen staat.
 • Je zit veel in je hoofd en denkt vaak na over wat er is gebeurd of nog gaat gebeuren, je bent zelden in het nu.
 • Je zorgt niet goed voor jezelf en herkent lichamelijke behoeften aan slaap, eten, drinken, beweging niet zo goed.
 • Je wordt snel afgeleid door je telefoon en je omgeving waardoor je minder kunt focussen en dingen onthouden.
 • Je piekert veel en je weet niet zo goed hoe je je hoofd uit zou moeten zetten. Je wilt rust ervaren, maar het lukt niet altijd.
 • Je twijfelt over van alles en het lukt je minder goed om keuzes te maken. Doodmoe wordt je ervan.
 • Je slaapt slecht en je wordt zelden uitgerust wakker. Dat maakt je prikkelbaar naar je omgeving toe.
 • Je hebt lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen, hyperventilatie, eczeem, buikpijn, prikkelbare darmen, rugpijn, frozen shoulder.

Voordelen Mindfulness

Dit is niet zomaar een mindfulness training, het is de officiële Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma zoals ontworpen door Jon Kabat-Zinn. Het is wereldwijd de meest wetenschappelijk onderzochte vorm van meditatie ooit. De resultaten zijn verbluffend. Het is bewezen dat Mindfulness significante verbetering in het welzijn en welbevinden teweegbrengt met langdurige effecten zoals:

 • Betere concentratievermogen en geheugen
 • Meer productiviteit en creativiteit
 • Bewustzijn van lichaam: escalatie van spanning voorkomen
 • Meer mildheid en zelfcompassie
 • Intenser genieten van kleine dingen
 • Meer acceptatie van teleurstelling en tegenslag: minder een gevecht en spanning
 • Automatische denk- en reactiepatronen herkennen en veranderen
 • Bewustere keuzes kunnen maken die gezondheid en welzijn ondersteunen.

Dit MBSR programma is ontzettend effectief. Daar wijzen honderden wetenschappelijk onderzoeken allen uit. Het is ongelofelijk wat er kan veranderen in een hele korte tijd. Dat er zelfs neurologische verbindingen wijzigen en je meetbaar anders omgaat met negatieve emoties. Zelfs in de 8-weken dat dit programma normaal duurt. Iedere keer opnieuw zie ik de deelnemers groeien, ieder naar hun eigen inzet. Maar allemaal ontdekken ze meer kalmte in zichzelf, ze zijn meer geaard en milder naar zichzelf.

De PLUS in MBSR+

De reguliere 8-weekse MBSR-training biedt een degelijke basis in wat de juiste zithouding is, wat meditatie inhoudt en is er meer rust en helderheid in de geest. Maar dan gaan de deelnemers naar huis en moeten ze het zelfstandig verder oppakken. En dat is soms lastig op te brengen. Je leunt op je eigen beoefening en discipline om het daadwerkelijk te blijven vasthouden. Gewoonte is als een opgerolde poster. Je kunt hem uitrollen en recht houden, maar zodra je loslaat rolt het snel weer op. Als we ons hele leven een bepaald patroon hebben aangeleerd van hoe wij omgaan met de dagelijkse uitdagingen en de onaangename beleving ervan, dan kun je in die 8 weken echt iets nieuws aanleren, maar deze verbindingen zijn nog zo fragiel als een kiemplantje. Als je stopt met oefenen op de mat, dan worden deze verbindingen weer zwak en keren de ingesleten patronen terug.

Om te voorkomen dat je losgelaten wordt voordat je er echt klaar voor bent, is dit speciale programma in het leven geroepen. Je krijgt alles wat je in de 8 weekse MBSR-training zou krijgen, maar in plaats van 8 weken, duurt het maar liefst 8 maanden. De sessies zijn 3,5 uur ipv 2,5 uur waardoor er meer tijd is om te oefenen, vragen te stellen en om te experimenteren met mindfulness. Daarnaast zit er een retratiedag bij waarin we de hele dag begeleide mindfulness oefeningen doen om in een diepere rust te komen en meer helderheid te verkrijgen in wat mindfulness betekent. Tot slot, krijg je bij dit programma 2 extra lange coachingsgesprekken om samen te werken aan datgene wat er voor jou in de weg zit of wat jou helpt om je verder te ontplooien.

Wat dit programma uniek maakt is dat je, naast de uitgebreidere officiële sessies, er (optionele) wekelijkse oefensessies en coachingsgesprekken bij inbegrepen zijn. Dat heb je nergens anders. 

Je kunt namelijk in die 8 maanden onbeperkt gratis mee te doen aan de wekelijkse meditatiegroep op dinsdagavond (vooraf te reserveren). Dat is echter geen vereiste of verplichting maar naar jouw eigen behoefte. Bij deze sessies wordt er naast de mindfulness meditaties ook ademhalingsoefeningen gedaan en inspiratie gezocht uit verhalen en gedichten. Er gaat niets boven samen mediteren en oefenen. Het is al met al een fantastische ondersteuning en boost voor je individuele beoefening thuis.

Verder, zit er in dit programma 4 uur één-op-één coaching bij inbegrepen (twv €380). Deze kunnen ingepland worden als 2 uitgebreide coachingssessies waarbij we samen de tijd nemen om te praten over je huidige situatie, waar je tegenaan loopt of over een specifiek onderwerp waar je iets mee wilt doen bijvoorbeeld: “hoe ga ik om met een situatie die ik niet kan veranderen?”, “schuldgevoel”, “hoe kan ik dingen beter loslaten”, ‘angst om te falen” of iets anders. Het fijne is dat we elkaar door de training al een beter kennen, er is al een bepaalde verbinding van vertrouwen en gemak ontstaan. De drempel is dan lager om samen te hebben over de dingen waar je mee zit en wat jou in de weg zit voor een meer mindful en gelukkig leven.

Mindfulness

Als wij het hebben over stress, dan is het eerste waar men aan denkt is werkstress. Toch is stress veel meer dan de druk die wij op het werk ervaren. Het is de psychologische, emotionele en fysieke reactie op onaangename situaties. Dit kan gaan over een gesprek dat je gehad hebt, een verwachting waar je aan wilt voldoen, het verlies van een geliefde, leven met onzekerheid, aanpassen aan veranderingen, etc.

Wat de oorzaak ook is, er is altijd een reactie op stress. Dit is in het lichaam waar te nemen op meerdere niveau’s. Het kan een verkramping zijn in de kaken, een knoop in de maag, een frozen shoulder, rugpijn, eczeem. Je gehele weerstand wordt door stress verstoord. Je ervaart angst, onrust, slecht slapen, irritatie, verdriet. Op den duur ontwikkel je (ongezonde) patronen om om te gaan met deze stress. Gewoonten zoals emo-eten, overwerken, roken, verwijten van anderen, etc.

Welke stressmechanisme het ook is, stress wordt niet direct benaderd. Je bent je niet bewust van hoe je lichaam reageert op stress en hoe stress in je lichaam aan het bewegen is. Door stress te negeren of juist aan te vechten culmineert het en kan het tot serieuzere klachten leiden zoals burn-out, depressie, niets meer kunnen voelen, en fysieke ziekte. Door aandacht te brengen naar de ervaring van stress op alle niveau's, kun je rust brengen in het innerlijke gevecht. Je leert om naar stress toe te wenden in plaats van ervan af te willen wenden. Je brengt meer acceptatie voor alles wat er is. Je kunt zijn met alles wat er is, van moment tot moment, zonder oordelen. Dit is de essentie van Mindfulness.

Dinsdagavond Meditatie Avond

Op de dinsdagavond wordt er in een groep mindfulness geoefend onder professionele begeleiding. Naast Mindfulness oefenigen kunnen er ook ademhalingsoefeningen worden gedaan, bewegingsoefeningen, en wordt er inspiratie gezocht uit verhalen, gedichten en in de groep erover uitgewisseld. Al met al een rustgevende, enerverende en inspirerende avond om op te laden voor de rest van de week en je individuele beoefening een boost te geven.

Coaching

De coachingsgesprekken met Gaula zijn doorgaans langer dan bij andere coaches en psychologen. Juist door wat langer de tijd te nemen, kan er dieper worden gedoken in een specifiek thema. Het kost tijd om in de onderliggende lagen te komen van wat er werkelijke speelt en wat er leeft en als je na een gesprek van drie kwartier weer buiten staat, dan missen we net de kern van het verhaal. Gaula gebruikt vele coachingsmethodieken maar voornamelijk uit de mindfulness en verbindende communicatie (Geweldloze Communicatie). Dat laatste biedt veel ingangen om beter te begrijpen waar bepaalde gevoelens en emoties vandaan komen en om de onderliggende behoeften te herkennen. Zodra de behoeften boven water komen, kan er concreter worden gehandeld en beter voor jezelf (en anderen) worden gezorgd.

In het kort, bij dit programma is inbegrepen:

 • Intake-gesprek van 30-45 min
 • In totaal 8 sessies Mindfulness MBSR van 3,5 uur
 • Een stiltedag/oefendag met een heerlijke vega lunch
 • Onbeperkte deelname aan de wekelijkse Dinsdagavond Meditatie Avond (19.30- 21.15 uur)
 • 2 sessies van 2 uur één-op-één coaching met Gaula 
 • Een hardcopy werkboek
 • Een set audio-opnamen van begeleide meditaties
 • Onbeperkte koffie/thee tijdens de sessies
 • Whatsapp-groep met inspiratie, aanmoedigingen tussendoor

Elke sessie van de training heeft een eigen thema:

Sessie 1: Introductie Mindfulness en de automatische piloot

Sessie 2: De zintuigen en waarneming

Sessie 3: Grenzen herkennen

Sessie 4: Stress en reacties op stress

Sessie 5: Stresspatronen en veerkracht

Sessie 6: Mindfulness in communicatie

Sessie 7: Mindfulness integreren voor betere zelfzorg

Sessie 8: Een Mindful Leven - hoe nu verder?

De data:

 1. Zondag 3 september 2023 om 14.00 - 17.30 uur
 2. Zondag 24 september 2023 om 14.00 - 17.30 uur
 3. Zondag 29 oktober 2023 om 14.00 - 17.30 uur
 4. Zondag 26 november 2023 om 14.00 - 17.30 uur
 5. Zondag 17 december 2023 om 14.00 - 17.30 uur
 6. Zondag 14 januari 2024 om 14.00 - 17.30 uur
 7. Zondag 28 januari 2024 om 09.30 - 16.00 uur (retraite dag)
 8. Zondag 11 februari 2024 om 14.00 - 17.30 uur
 9. Zondag 10 maart 2024 om 14.00 - 17.30 uur

Voor wie?

Dit programma is uitgebreid programma en geschikt voor beginners die kennis willen maken met Mindfulness meditatie en wat dit in hun leven kan aan de nodige ontspanning en inzichten kan brengen. Het is een uitstekend programma voor mensen die aan het herstellen zijn van een burn-out en/of aan het reïntegreren zijn op het werk. Het geeft houvast voor de momenten die overweldigend kunnen zijn in dat traject.

Daarnaast is dit programma ook een hele goede als je jaren geleden de MBSR 8-weekse training hebt gevolgd en je graag er weer in wilt komen maar deze keer het positieve effect duurzaam wilt vasthouden en mindfulness meer wilt verweven in je leven. 

Groepsgrootte:

Maximale groepsgrootte is 8 personen voor deze training. Vol is vol. Om geen concessies te doen aan de kwaliteit, wordt de groep klein gehouden. Meld je daarom tijdig aan.

Prijs

In totaal vraagt dit programma een investering van: €960

Als je je vóór 1 juni aanmeldt, krijg je de Early Bird Korting en betaal je €800, dat is slechts €100 per maand!

Uiteraard kan het bedrag, in overleg, ook in termijnen worden betaald. Neem hiervoor gerust contact op.

Mocht de prijs echt een belemmering voor je zijn, neem dan contact op om samen te kijken naar de mogelijkheden.

Zorgverzekeraars

Mindfulness is zo effectief, dat er zelfs zorgverzekeraars zijn die deze training (deels) vergoeden. Met name deze Mindfulness-Based Stress Reduction training indien gegeven door een VMBN-geregistreerde trainer zoals met deze training het geval is.  Klik hier om te checken of jouw zorgverzekeraar deze mogelijkheid aanbiedt.

Werkgevers

Vraag bij jouw werkgever na of  deze de training deels of misschien helemaal voor je wil vergoeden. Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Van de werknemers heeft 1 op de 7 burn-out klachten. Gezondheidsbevordering is in organisaties een prioriteit daar ziekteverzuim een enorme kostenpost is voor bedrijven. Mindfulness draagt bij aan veerkracht en dus aan een betere gezondheid. Dit is een programma dat uitstekend past bij een herstel- en reïntegratietraject.

Trainer

Deze MBSR-training zal begeleid worden door Gaula Shehadeh. Gaula heeft de hoogste graad in mindfulness certificering (categorie 1) en is een VMBN-geregistreerde trainer en heeft tevens vele jaren van intensieve meditatie en retraite ervaring vanuit haar Boeddhistische achtergrond. Zij wordt vaak omschreven als down-to-earth, wijs, mild met een vleugje humor.

Reviews

"I have just finished Khawla's 8 week mindfulness course in English and found it such a nourishing experience each Sunday morning. It gave me the grounding I was needing. Khawla beautifully held the space for all the different experiences we were bringing into the space. I was able to build on what I already knew, and received a lot of food for thought that has been making a different in my day-to-day. The full day retreat in the middle was something particularly special. I have recommended to friends and would readily do it all over again. Thank you so much Khawla, I am grateful.

- Melissa O'Donnell (maart 2023)

“De 8-weekse mindfulness cursus was voor mij een mooie en onmisbare ervaring. Ik heb dingen geleerd waar ik in het dagelijks leven direct het effect van ervaar. Gaula is een ontzettend fijne trainster. Ze luistert goed, en schept vertrouwen. Ik zou iedereen die op wat voor manier dan ook opzoek is, aanraden om deze cursus te volgen. Want van de ontelbaar veel voordelen die mindfulness je kan bieden, zullen er zeker weten een aantal bij zitten die je zullen helpen.

- Carlyn Simoen (maart 2023)

“Na een coachingingsreeks bij Gaula voor de tweede keer een mindfulness training gedaan! En wat ben ik blij dat ik dat dit heb gedaan heb! Elke keer geeft Gaula me weer nieuwe inzichten en brengt ze me verder in m'n proces. Gaula is voor mij de perfecte coach en leraar, omdat ze enorm veel ervaring en kennis heeft, warm is, je in je waarde laat, duidelijk is en dit allemaal met een vleugje humor. Gaula, ik wil je weer heel erg bedanken voor deze mooie ervaring. En ik ga zeker door met alles wat je ons geleerd hebt. Liefs, Janneke.

- Janneke Jurgens (maart 2023)

"Wat een fijne, goede en doeltreffende training heb ik gevolgd in jan/feb 2022: het mindfulness-based stress reduction programma. 8 weken lang heeft Gaula met de wekelijkse bijeenkomsten en de dagelijkse opdrachten mij veel handvaten, training en inzichten gegeven over wat de kracht is van meditatie. Door dagelijks te oefenen heb ik geleerd om beter te connecten met wat ik voel (emotie en lichaam) én denk op dat moment. In het programma leer je dat ook bij momenten van stress te doen, zodat je jezelf meer alternatieve reacties kan creeeren. Het vraagt commitment van jezelf de 8 weken te doorlopen, Gaula heeft me daar ontzettend in gesteund. Gaula is een bijzonder (krachtig & prachtig) mens, zij is staat vanuit wijsheid, rust en liefde een groep door het programma te leiden. Ze inspireert. Ik ben heel erg dankbaar voor deze ervaring."

- Femke Hartendorp (maart 2022)

Vragen?

Als je vragen hebt, neem gerust contact op met Gaula op:  info@notanother.nl of telefonisch 0624234694

Flyer

Je kunt hier de flyer downloaden.

Tickets

 • MBSR+

  Het normale tarief voor dit programma.

  €960.00
  Sale ended

Total

€0.00

Share this event

bottom of page