top of page

Fri, 07 Apr

|

Den Haag

Goede Vrijdag

Je moet van alles van jezelf en vaak hard tegen jezelf over de dingen die niet gaan zoals je wilt of waar je (eigenlijk) vindt dat je faalt. Begin je paasweekend een keer met wat meer compassie en zachtheid voor jezelf. Het is op lange termijn veel effectiever om jezelf met begrip en minzaamheid t

Registration is closed
See other events
Goede Vrijdag
Goede Vrijdag

Time & Location

07 Apr 2023, 09:30 – 12:30

Den Haag, Rooseboomstraat, Den Haag, Nederland

About the event

Een goede vrijdag

Je moet van alles van jezelf en vaak hard tegen jezelf over de dingen die niet gaan zoals je wilt of waar je (eigenlijk) vindt dat je faalt.

Begin je paasweekend een keer met wat meer compassie en zachtheid voor jezelf. Het is op lange termijn veel effectiever om jezelf met begrip en minzaamheid te benaderen. Je bent geen machine die alsmaar de uitput blijft geven die je wenst. Soms moet je even kunnen voelen wat je voelt. Het is niet eng, niet stom, niet zweverig. Het is simpelweg omarmen van dit menszijn.

Op deze zeer toegankelijke ochtend, kun je leuke interactieve oefeningen en rustgevende en prikkelende meditaties verwachten gericht op zelfcompassie en zelfverbinding.

Al met al een ontspannende en inspirerende ochtend, die je jezelf moet gunnen

Hoezo?

Er is meer zelfcompassie nodig in ons leven. We gaan zo vaak voorbij aan onszelf. Wij verwijten onszelf van alles wat we beter, meer of juist minder zouden moeten doen. We hebben oordelen over onszelf zoals lui, afgeleid, té gestressd, té bang. Oordelen en zelfverwijten maken de situatie alleen maar erger. Ten eerste, motiveren ze niet om te beginnen aan de verandering die je wilt maken. Ten tweede, maken ze geen contact met wat er werkelijk aan de hand is: de onderliggende gevoelens en behoeften. De “jij” die ermee zit en last van heeft.

De beste antidote hiervoor is zelfcompassie. Niet te verwarren met zelfmedelijden. Zelfmedelijden is het zwelgen in negatieve emoties en geen stap verder komen. Zelfcompassie daarentegen omvat het erkennen en valideren van je strijd en alle gevoelens daaromtrent, terwijl je jezelf troost en steun biedt. Het is niet een weeige zelfcompassie waar je slap van wordt. Het is ook geen zwakte of gebrek aan veerkracht dat je zelfcompassie nodig hebt. Het is niet voor losers die geen raad meer weten, zoals sommigen denken.

Zelfcompassie vereist juist moed, kwetsbaarheid en de bereidheid om je emoties en kwetsbaarheden onder ogen te zien. Dit bevordert juist een grotere emotionele kracht en veerkracht. Je kunt steeds grotere teleurstellingen en tegenslagen aan door liefdevolle aandacht te geven aan het gegeven dat het moeilijk voor je is op dit moment. Het opent het hart op momenten dat je geneigd bent jezelf af te sluiten of muren op te trekken. Zelfcompassie maakt liefde en begrip mogelijk voor jezelf bij dingen die niet zijn zoals je zou willen dat ze zijn. Je wordt zachter naar jezelf en minder veroordelend. Het is het leven zien zoals het is: niet volmaakt. Jij bent ook niet volmaakt. Je wilt graag de dingen goed doen, je wilt succesvol zijn, geliefd worden, erbij horen, een goede ouder/partner/collega zijn. Zo kwetsbaar eigenlijk, dit mens zijn. En natuurlijk maak je fouten, verkeerde beslissingen, dingen die je wel/niet had moeten doen. Maar hoe praat je nu met jezelf erover? Kies voor een zachtere benadering.

Het mooie is dat als we leren meer ruimte te geven aan wat we voelen en daar compassievol erbij kunnen zijn en mee in dialoog gaan, hoe meer we liefdevol en geduldig worden naar anderen. De manier waarop je jezelf behandelt, zal uiteindelijk weerspiegelen in hoe je anderen behandelt. Dus als je denkt dat zelfcompassie egoïstisch is, think again.

Op deze ochtend gaan we op de eerste plaats goed voor onszelf zorgen door te zorgen voor ontspanning. Daarnaast gaan we interactieve oefeningen doen om te dieper te kijken naar bepaalde oordelen of zelfverwijten die terugkomen of die op dit moment op de voorgrond liggen. Door te verbinden met de onderliggende gevoelens en behoeften, ontdekken we de prachtige  en kwetsbare boodschap achter deze oordelen en verwijten. 

Locatie:

Rooseboomstraat 47, Den Haag

Dag en tijdstip:

Vrijdag 7 april 2023

Van 09.30 - 12.30 uur

Groepsgrootte:

Maximale groepsgrootte is 10 personen voor deze dag

Prijs:

€35

Trainer

Deze workshop zal begeleid worden door Gaula Shehadeh. Gaula heeft de hoogste graad in mindfulness certificering (categorie 1) en is een VMBN-geregistreerde trainer en heeft tevens vele jaren van intensieve meditatie en retraite ervaring vanuit haar Boeddhistische achtergrond. Zij wordt vaak omschreven als down-to-earth, wijs, mild met een vleugje humor.

Tickets

  • Goede Vrijdag

    €35.00
    Sale ended

Total

€0.00

Share this event

bottom of page